Adevarata semnificatie a meditatiei

„Numesc aceasta „meditatie”: o peregrinare catre propria voastra fiinta. Iar in momentul in care va gasiti propriul centru, ati gasit centrul intregii existente.” – Osho

Ce este meditatia? Cum functioneaza? Poate meditatia sa te ajute sa obtii pacea adevarata si fericirea in lumea de azi, agitata si de multe ori haotica?

Meditatia este un cuvant care a ajuns sa fie folosit vag si inexact in lumea moderna. Acesta este motivul pentru care exista atat de multa confuzie cu privire la modul in care sa fie practicata.  Unii oameni folosesc cuvantul meditatie atunci cand se refera la gandire sau contemplare; altii il folosesc pentru a se referi la visare cu ochii deschisi sau fantezii. Cu toate aceastea, meditatia (dhyana) nu este nici una dintre acestea.

Ce este meditatia?

 

Meditatia este o tehnica precisa pentru a odihni mintea si pentru atingerea unei stari de constiinta, care este total diferita de starea de veghe normala. Acesta este mijlocul pentru intelegerea tuturor nivelurilor din noi insine si, in cele din urma, a centrului constiintei din interiorul nostru. Meditatia nu este o parte a unei religii; este o stiinta, ceea ce inseamna ca procesul de meditatie urmeaza o anumita ordine, are principii clare si produce rezultate care pot fi verificate.

In meditatie, mintea este limpede, relaxata, si atentia este concentrata in interior. Cand meditezi, esti pe deplin treaz si alert, dar mintea ta nu este axata pe lumea exterioara sau asupra evenimentelor care au loc in jurul tau. Meditatia necesita o stare interioara care este  nemiscata si focalizata, astfel incat mintea devine tacuta. Cand mintea este tacuta si nu va mai distrage atentia, meditatia se adanceste.

Intoarcearea catre interior

Din copilarie spre prezent, am fost educati sa examinam si sa verificam lucrurile numai in lumea exterioara. Nimeni nu ne-a invatat cum sa ne uitam in interior, pentru a gasi raspunsuri in interior, si pentru a verifica in interior. De aceea, noi ramanem straini pentru noi insine, in timp ce incercam sa-i cunoastem pe altii. Aceasta lipsa de intelegere de sine este unul din principalele motive pentru care relatiile noastre par sa nu mearga si de ce confuzia si dezamagirea predomina atat de des in viata noastra.

Foarte putin din minte este cultivata de sistemul nostru de invatamant oficial. Partea mintii care viseaza si doarme – aceasta vasta sfera a inconstientului, care este rezervorul tuturor experientelor noastre -ramane necunoscuta si nedisciplinata; nu este supusa niciunui control. Este adevarat ca intregul corp este in minte, dar toata mintea nu este in corp. Cu exceptia practicii meditatiei, nu exista nicio metoda de a dezvolta cu adevarat controlul asupra totalitatii mintii.

Scopul meditatiei este de a merge dincolo de minte si de a experimenta adevarata noastra natura, care este descrisa ca fiind pace, fericire, si beatitudine. Dar, oricine care a incercat sa mediteze stie, mintea in sine este cel mai mare obstacol care sta intre noi si aceasta constientizare. Mintea este nedisciplinata si neascultatoare, si rezista oricaror incercari de a fi disciplinata sau sa fie ghidata pe o anumita cale. Mintea are o minte proprie. De aceea, multi oameni incearca sa mediteze si experimenteaza doar fantezii, reverii sau halucinatii. Ei nu ating starea de nemiscare care distinge experienta reala de meditatie profunda.

Suntem invatati cum sa ne miscam si sa ne comportam in lumea exterioara, dar niciodata nu am fost invatati cum sa fim nemiscati si cum sa examinam ceea ce este in noi insine. Cand vom invata sa facem acest lucru prin meditatie, vom atinge cea mai mare dintre toate bucuriile care pot fi experimentate vreodata de o fiinta umana. Toate celelalte bucurii sunt de moment, dar bucuria meditatiei este imensa si vesnica. Aceasta nu este o exagerare; acesta este un adevar sustinut de lunga linie de intelepti, atat cei care au renuntat la lume si au atins adevarul, cat si cei care au continuat sa traiasca in lume si nu au fost afectati de aceasta.

Meditatia este un mijloc practic pentru autocalmare, pentru a da drumul prejudecatilor tale si de a vedea ceea ce este, in mod deschis si clar. Este o modalitate de formare a mintii, astfel incat sa nu fii distras si prins in turbulentele ei fara sfarsit. Meditatia te invata sa explorezi sistematic dimensiunile interioare. Este un sistem de angajament, nu de porunca. Te angajezi fata de tine insuti, fata de calea ta si de obiectivul de a te cunoaste pe tine. Dar, in acelasi timp, a invata sa fii calm si nemiscat nu ar trebui sa devina o ceremonie sau ritual religios; este o cerinta universala a corpului uman.

Cum sa cultivam nemiscarea

A invata nemiscarea este o metoda de meditatie. Procesul de cultivare  a nemiscarii incepe cu corpul. In traditia yoga, sunteti ghidati de catre un profesor competent pentru a va mentine capul, gatul si trunchiul drepte, in timp ce stati intr-o postura meditativa (asana). Cand ati invatat sa fiti confortabili in aceasta postura, ar trebui sa va formati un obicei zilnic de a practica aceeasi postura, la aceeasi ora si in acelasi loc.

Gasiti un loc simplu, neaglomerat, linistit, unde nu veti fi deranjati. Stati pe podea, cu o perna sub voi sau intr-un scaun solid, cu spatele drept si ochii inchisi. Apoi, focalizati-va atentia in corp, si constientizati incet tot corpul vostru, permitand tuturor muschilor sa se relaxeze, cu exceptia celor care sunt de sprijin pentru cap, gat si spate. Luati-va timp si bucurati-va de procesul de a elibera tensiunea din corpul vostru. Meditatia este arta si stiinta de a da drumul, iar acest lucru incepe cu corpul si apoi progreseaza la ganduri.

Odata ce corpul este relaxat si linistit, cresteti gradul de constientizare si includeti si respiratia. Observati care parte din plamani sunt folositi in timp ce respirati. Daca respirati in primul rand cu pieptul (toracal), nu veti fi capabili sa va relaxati. Lasati respiratia voastra sa vina in primul rand din miscarea diafragmei. Continuati sa observati respiratia fara sa incercati sa o controlati. La inceput, respiratia poate fi neregulata, dar, treptat, va deveni lina si fara pauze sau zvacniri.

Meditatia este procesul de a fi atent pe deplin la obiectul ales. In acest caz, ati ales sa fiti constienti de respiratie. Permiteti-va sa experimentati respiratia intr-un mod deschis. Nu judecati sau incercati sa o controlati sau sa o schimbati. Deschideti-va pe deplin, astfel ca in cele  din urma nu exista nici o distinctie intre voi si respiratia voastra. In acest proces pot sa apara mai multe ganduri in mintea voastra: „Fac corect? Cand se va termina? Poate ca ar fi trebuit sa inchid fereastra. Am uitat sa dau un telefon important. Ma doare gatul.” Sute de ganduri pot veni spre voi si fiecare gand necesita mai departe un raspuns: o hotarare, o actiune, un interes in urmarirea gandului mai departe, o incercare de a scapa de gand.

In acest moment, in cazul in care alegeti sa ramaneti constient de acest proces, in loc sa reactionati la gandul vostru, veti deveni constient de cat de nelinistita este mintea voastra. Se zvarcoleste si se rasuceste asa cum faci intr-o noapte cand nu poti sa dormi. Dar aceasta este doar o problema atunci cand va identificati cu mintea si reactionati la diferitele ganduri care va trec prin minte. Daca faceti asa, veti fi prinsi in vartejul fara sfarsit al activitatii mentale. Dar, daca pur si simplu observati acele ganduri atunci cand acestea apar, fara a reactiona, sau daca reactionati si asistati la reactie, atunci gandurile nu va pot deranja cu adevarat. Nu uitati – nu gandurile sunt cele care va tulbura, ci reactia voastra la ele.

Fiti atenti

Cand meditati, dati-va voie  intern, sa fiti in vacanta.

Meditatia este foarte simpla. Este pur si simplu observatie. Puteti incepe prin a observa respiratia, si apoi, daca vine un gand, observati-l, fiti deschisi si va trece. Apoi, intoarceti-va atentia la respiratie. Raspunsul normal este de a re
actiona la toate gandurile, iar acest lucru va tine ocupat intr-o mare de confuzie. Meditatia va invata sa asistati la ceea ce are loc in interiorul vostru fara a reactiona, iar acest lucru face diferenta. Aceasta va aduce eliberarea de minte si de meandrele ei. Si in aceasta libertate incepeti sa experimentati cine sunteti cu adevarat, diferit de vartejul mental. Veti experimenta bucuria interioara si multumirea, eliberare si relaxare interioara, si veti gasi o pauza de la tumultul vietii. Ti-ai dat o vacanta interioara.

Aceasta vacanta interioara nu este o retragere din lume, ci este fundatia pentru a gasi pacea interioara. Trebuie sa invatati, de asemenea, sa aplicati principiul de a participa prin observatie la activitatile lumesti, astfel incat sa va puteti integra in lume mai eficient. Prin practicarea meditatiei puteti invata sa fiti deschisi la ceea ce vine spre voi in viata de zi cu zi si sa-i acordati toata atentia voastra.

De obicei, reactionati la experientele care vin spre voi in acelasi mod in care reactionati la gandurile voastre. Daca cineva va spune ceva negativ,  deveniti furiosi sau deprimati. Daca pierdeti ceva, va suparati. Starea voastra emotionala depinde de ceea ce experimentati, si, drept urmare, viata voastra este ca o plimbare cu un roller coaster. Reactionati inainte de a fi experimentat pe deplin la ceea ce reactionati. Interpretati imediat ce vedeti sau auziti in functie de asteptarile, temerile, prejudecatile sau rezistenta dvs. Ati scurt-circuitat experienta, si, astfel, va limitati la una sau doua raspunsuri conditionate in loc de a raspunde la o situatie in mod deschis si creativ.

Dar, daca se aplica principiul meditatiei la experiente care vin spre voi, puteti participa pe deplin la ceea ce are loc. Puteti observa reactia initiala, fara a reactiona la reactia voastra: „Oh, uite cat de amenintat ma simt de ce se intampla.“ Fiti deschisi pentru a experimenta reactia si aceasta se va deplasa prin voi si permiteti altor raspunsuri spontane sa se intample, de asemenea, astfel incat sa puteti selecta raspunsul care este cel mai util in aceasta situatie particulara.

In acest fel meditatia este foarte terapeutica. Nu numai ca duce la echilibru si stabilitate interioara, dar expune, de asemenea, complexele voastre interioare, imaturitatile, reflexele si obiceiurile voastre neproductive. In loc sa traiti aceste complexe si obiceiuri si sa le lasati sa actioneaze, ele sunt aduse la lumina constiintei si puteti sa le acordati atentia voastra. Numai  in acest fel ele se vor clarifica si disipa.

Semne ale progresului 

Aveti rabdare si practicati meditatia in mod sistematic. Fiecare actiune are o reactie. Nu este posibil sa meditati si sa nu aveti beneficii. Este posibil sa nu observati aceste beneficii acum, dar incet si treptat, stocati in mintea inconstienta samskara (amalgam de tendinte si inclinatii foarte puternice, care creeaza o anumita conditie mental-emotioanala la nivelul corpului subtil , generand impulsurile compulsive pentru actiune) care va va ajuta mai tarziu. Daca semanati o samanta azi, nu culegeti fructele maine, dar in cele din urma vor fi. Este nevoie de timp pentru a vedea rezultatele; fiti blanzi cu voi insiva.

Meditatia inseamna sa aprofundatii usor toate nivelurile fiintei voastre, un nivel dupa altul. Fiti onesti cu voi insiva. Sa nu va pese ce spun altii despre experientele lor – tineti-va mintea concentrata pe obiectiv. Este propria voastra minte care nu va permite sa meditati. Pentru a lucra cu mintea voastra, va trebui sa fiti rabdatori; va trebui sa lucrati cu voi treptat.

Unele dintre cele mai importante beneficii ale meditatiei se fac cunoscute treptat in timp iar efectele nu sunt dramatice sau usor de observat.

La inceput veti putea vedea progrese in ceea ce priveste relaxarea fizica si calmul emotional. Mai tarziu, este posibil sa observati alte modificari, mai subtile. Persistati in practica si veti descoperi ca meditatia este un mijloc de eliberare de grijile care va rod. Atunci sunteti liberi sa experimentati bucuria de a fi pe deplin prezent, aici si acum.

Sursa

Traducere : Giorgiana Comsa

Abonează-te la newsletter


Stai la curent cu noutățile Trezirii Interioare! La înscriere primești cadou cartea digitală ”Cum activez Maestrul din mine”!

Te-ar mai putea interesa si: