Cele patru calitati ale iubirii

Invataturi despre iubirea adevarata de Thich Nhat Hanh

Invataturile despre iubire pe care Buddha le-a oferit sunt foarte clare, stiintifice si aplicabile. Iubirea, compasiunea, bucuria si echilibrul sunt natura intrinseca a unei persoane iluminate. Acestea sunt cele patru aspecte ale iubirii adevarate din noi si din toti si din toate.

– Thich Nhat Hahn

Fericirea este posibilia numai cu iubire adevarata. Aceasta are puterea sa vindece si sa transforme situatiile din jurul nostru si sa aduca un sens profund vietilor noastre. Sunt oameni care inteleg natura iubirii adevarate, cum sa o genereze si sa o hraneasca. Invataturile despre iubire oferite de Buddha sunt clare, stiintifice si aplicabile. Toti putem beneficia de aceste invataturi.

In timpul vietii lui Buddha, cei cu credinta Brahmanica s-au rugat ca dupa moarte sa mearga in ceruri pentru a locui vesnic cu Brahma, Dumnezeul universal. Intr-o zi un Brahman l-a intrebat pe Buddha, “Ce pot face pentru a fi sigur ca voi fi cu Brahma dupa ce voi muri?” si Buddha a raspuns, “Brahma este sursa Iubirii, pentru a locui cu el trebuie sa practici Brahmaviharas – iubirea, compasiunea, bucuria si echilibrul”.

O vihara (manastire budista) este un salas sau un loc de locuit. Iubire in Sanskrita este maitri; in Pali este metta. Compasiunea este karuna in ambele limbaje. Fericirea este mudita. Echilibrul este upeksha in Sanskrita si upekkha in Pali. Brahmaviharas-urile sunt cele patru elemente ale iubirii adevarate. Acestea sunt numite “nemasurate”, pentru ca daca le practici, ele vor creste in interiorul tau in fiecare zi pana imbratiseaza intreaga lume. Vei deveni mai fericit, si oricine din jurul tau va fi mai fericit de asemenea.

Continuand spiritul lui Buddha prin cele patru calitati ale iubirii

Buddha a respectat dorinta oamenilor de a practica propriile lor credinte, asa ca a raspuns la intrebarea Brahman intr-un mod care l-a incurajat sa faca acest lucru. Daca va bucura meditatia stand asezat, spracticati meditatia stand asezat. Daca va bucura meditatia in mers pe jos, practicati meditatia mergand pe jos. Dar pastrati radacinile voastre evreiesti, crestine sau musulmane. Acesta este modul de a continua spiritul lui Buddha. Daca ti se taie radacinile, nu poti fi fericit.

Daca invatam modalitati de a practica iubirea, compasiunea, bucuria si calmul, vom sti cum sa vindecam bolile precum furia, durera, nesiguranta, tristetea, ura, singuratatea, si atasamentele nesanatoase … Iubirea, compasiunea, bucuria, si echilibrul sunt natura intrinseca a unei persoane iluminate. Acestea sunt cele patru aspecte ale iubirii adevarate din noi si din toti si din toate.

Iubirea Maitri/Metta

Primul aspect al iubirii adevarate este maitri (metta, in Pali), intentia si capacitatea de a oferi bucurie si fericire. Pentru a dezvolta aceasta capacitate, trebuie sa practicam cautarea si ascultarea profunda, astfel incat sa stim ce sa facem si ce sa nu facem pentru a-i face pe altii fericiti. Daca ii oferi iubitei tale ceva ce nu are nevoie, aceasta nu este Maitri. Trebuie sa vezi situatia ei reala sau ceea ce ii oferi i-ar putea aduce nefericirea ei.

Iubirea, intentia si capacitatea de a oferi bucurie si fericire

Fara intelegere, iubirea ta nu este iubire adevarata. Trebuie sa te uiti adanc pentru a vedea si a intelege nevoile, aspiratiile, si suferinta celei pe care o iubesti. Toti avem nevoie de dragoste. Iubirea ne aduce bucurie si bunastare. Este la fel de naturala ca și aerul. Suntem iubiti de aer; avem nevoie de aer proaspat pentru a fi fericiti si bine. Suntem iubiti de copaci. Avem nevoie de copaci ca sa fim sanatosi. Pentru a fi iubit, trebuie sa iubim, ceea ce inseamna ca trebuie sa intelegem. Pentru ca dragostea noastra sa continue, trebuie sa luam masurile corespunzatoare sau non-actiunile pentru a proteja aerul, copacii, pe cei dragi.

Maitri poate fi tradus ca “iubire” sau “bunatate iubitoare”. Unii invatatori budisti prefera “bunatate iubitoare”, considerand cuvantul “iubire” prea periculos. Dar eu prefer cuvantul “iubire”. Cateodata cuvintele se imbolnavesc iar noi trebuie sa le vindecam. S-a folosit cuvantul “iubire” pentru a desemna apetitul sau dorinta, ca in “iubesc hamburgerii”. Ar fi indicat sa folosim limbajul cu grija. “Iubire” este un cuvant frumos; trebuie sa-i restabilim intelesul. Cuvantul “maitri” are radacini in cuvantul mitra care inseamna prietenie. In Buddhism, sensul principal pentru iubire este prietenia.

Cu totii avem semintele iubirii in noi. Putem dezvolta aceasta sursa minunata de energie, cultivand iubirea neconditionata care nu asteapta nimic in schimb. Cand intelegem pe cineva profund, chiar cineva care ne-a facut un rau, nu putem rezista fara sa nu-l/nu o iubim.  Buddha Shakyamuni a declarat ca Buddha urmatorului eon va fi numit „Maitreya, Buddha al Iubirii.“

Compasiunea Karuna

Al doilea aspect al iubirii adevarate este Karuna, intentia si capacitatea de a calma si de a transforma suferinta si de a usura durerile. Karuna este de obicei tradus ca „compasiune“, dar care nu este tocmai corect. „Compasiunea“ este compusa din com ( „impreună cu“) și pasiune ( „a suferi“). Dar noi nu trebuie sa suferim pentru a elimina suferinta altei persoane. Medicii, de exemplu, pot alina suferinta pacientilor lor, fara a se confrunta cu aceeasi boala in ei insisi. Daca suferim prea mult, am putea fi zdrobiti si in imposibilitatea de a ajuta. Cu toate acestea, pana cand vom gasi un cuvant mai bun, sa folosim „compasiune“ pentru a traduce Karuna.

Pentru a dezvolta compasiunea in noi insine, avem nevoie de a practica respiratia constienta, ascultarea profunda, si introspectia profunda. Lotus Sutra descrie Avalokiteshvara ca Bodhisattva care practica „cautarea cu ochii compasiunii si  ascultarea profunda a strigatelor lumii.“ Compasiunea contine grija profunda. Stii ca cealalta persoana sufera, si stai aproape de ea. O privesti si asculti profund pentru a fi capabil sa-i atingi durerea. Sunteti intr-o comunicare profunda, comuniune profunda cu ea, si numai asta aduce o oarecare usurare.

In comunicare profunda, comuniune profunda

Un cuvant plin de compasiune, o actiune sau un gand pot reduce suferinta altei persoane si sa ii aduca bucurie. Un cuvant poate da confort si incredere, distruge increderea, ajuta pe cineva sa evite o greseala, reconcilia un conflict, sau deschide usa spre eliberare. O actiune poate salva viata unei persoane sau sa o ajute sa profite de o oportunitate rara. Un gand poate face acelasi lucru, pentru ca gandurile conduc intotdeauna la cuvinte si actiuni. Cu compasiune in inima noastra, fiecare gand, cuvant si fapta poate produce un miracol.

Cand eram un novice, nu am putut intelege de ce, in cazul in care lumea este plina de suferinta, Buddha are un zambet frumos. De ce nu este el deranjat de toata suferinta? Mai tarziu, am descoperit ca Buddha are suficienta intelegere, calm, si putere; motiv pentru care suferinta nu-l copleseste. El este capabil sa zambeasca suferintei pentru ca stie cum sa aiba grija de ea si ajuta la transformarea ei. Trebuie sa fim constienti de suferinta, dar sa pastram claritatea noastra, calmul, si puterea astfel incat sa putem contribui la transformarea situatiei. Oceanul de lacrimi nu ne poate ineca daca Karuna (compasiunea) este acolo. Acesta este motivul pentru care zâmbetul lui Buddha este posibil.

Bucuria Mudita

Cel de-al treilea element al iubirii adevarate este mudita, bucuria. Iubirea adevarata aduce intotdeauna bucurie noua insine si celor pe care ii iubim. Daca iubirea noastra nu aduce bucurie amandorura, nu este iubire adevarata. Comentatorii explica faptul ca fericirea se refera atat la corp, cat si la minte, în timp ce bucuria este legata in primul rand de minte.

Acest exemplu este dat de multe ori: Cineva care calatoreste in desert v
ede un izvor de apa rece si experimenteaza bucurie. Cand bea apa, el traieste fericirea. Ditthadhamma sukhavihari înseamnă „fii fericit în momentul prezent.“  Nu ne grabim spre viitor; noi stim ca totul este aici, in prezent.

Bucuria contine fericire si fericirea contine bucurie

Multe lucruri mici ne pot aduce o bucurie extraordinara, cum ar fi constientizarea faptului ca avem ochii in stare buna. Trebuie doar sa deschidem ochii si sa vedem cerul albastru, florile violet, copiii, copacii, si multe alte forme si culori. Staruind in prezent, putem atinge aceste lucruri minunate si revigorante, si starea noastra de bucurie apare in mod natural. Bucuria contine fericire si fericirea contine bucurie.

Unii comentatori au spus ca mudita inseamna „bucurie empatica“ sau „bucurie altruista“, fericirea pe care o simtim atunci cand altii sunt fericiti. Dar asta este foarte limitata. Discrimineaza intre sine si ceilalti. O definitie mai profunda a muditei este bucuria care este umpluta cu pace si multumire. Ne bucuram cand ii vedem pe altii fericiti, dar ne bucuram si de propria noastra bunastare, de asemenea. Cum putem simti bucuria pentru o alta persoana, atunci cand nu simtim bucurie pentru noi insine? Bucuria este pentru toata lumea.

Echilibrul Upeksha

Cel de-al patrulea element al iubirii adevarate este upeksha, care inseamna echilibru, nonatasament, nondiscriminare sau eliberare. Upa inseamna “deasupra,” si iksha inseamna “sa privesti.” Urci pe munte pentru a fi in masura sa privesti peste intreaga situatie, sa nu fi partinitor cu o parte sau cu alta. In cazul in care iubirea implica atasament, discriminare, prejudecata sau agatare de ea, nu este iubire adevarata.

Oamenii care nu inteleg budismul, uneori, cred ca upeksha inseamna indiferenta, dar adevaratul echilibru nu este nici rece, nici indiferent. Daca ai mai multi copii, toti sunt copiii tai. Upeksha nu inseamna ca nu iubesti. Iubesti intr-un mod care toti copiii primesc dragostea ta, fara discriminare.

Upeksha are marca numita samatajñana, „intelepciunea egalitatii“, abilitatea de a-i vedea pe toti ca egali, fara discriminare intre noi si altii. Intr-un conflict, chiar daca suntem profund preocupati, vom ramane impartiali, capabili sa iubim si sa intelegem ambele parti. Am varsat orice discriminare si prejudecati, si am eliminat toate granitele dintre noi si altii.

Intelepciunea egalitatii

Atata timp cat noi ne vedem ca cel care iubeste si pe celalalt ca cel care este iubit, atata timp cat ne pretuim mai mult decat altii sau ne vedem pe noi insine ca fiind diferit de altii, nu avem cu adevarat echilibru sufletesc. Trebuie sa ne punem „in pielea celeilalte persoane“ si sa devenim una cu ea, daca vrem sa o intelegem cu adevarat si sa o iubim cu adevarat. Atunci cand se intampla acest lucru, nu exista niciun „sine“ si nici «altele».

Fara upeksha, iubirea ta poate deveni posesiva. O adiere de vara poate fi foarte revigoranta; dar daca incercam sa o  punem intr-o cutie astfel incat sa o avem cu totul numai pentru noi insine, briza va muri. Iubitul nostru la fel. El este ca un nor, ca o briza, ca o floare. Daca-l intemnitam intr-o cutie, el va muri. Cu toate acestea, multi oameni fac asta. Ei jefuiesc persoana iubita de libertate, pana in punctul in care el nu mai poate fi el insusi. Ei traiesc pentru a se asigura si a-l folosi pe iubitul lor pentru a-i ajuta sa indeplineasca acest lucru. Acest lucru nu este iubitor; este distrugator.

Tu spui ca il iubesti, dar daca nu ii intelegi aspiratiile, nevoile, dificultatile, el este intr-o inchisoare numita iubire. Adevarata iubire va permite sa va pastrati libertatea și libertatea iubitului. Asta este upeksha.

Pentru ca iubirea sa fie iubire adevarata, trebuie sa contina compasiune, bucurie si calm. Pentru ca compasiunea sa fie compasiune adevarata, trebuie sa aiba iubire, bucurie si echilibrul in ea. Adevarata bucurie contine iubire, compasiune si echilibru. Echilibrul adevarat trebuie sa aiba iubire, compasiune si bucurie in el.

Aceasta este natura interconectata a celor patru minti incomensurabile. Cand Buddha i-a spus omului Brahman sa practice cele patru minti incomensurabile, el ne-a oferit noua tuturor o invatatura foarte importanta. Dar trebuie sa ne uitam in profunzime si sa le practicam pentru noi insine pentru a aduce aceste patru aspecte ale iubirii in propriile noastre vieti si in vietile celor pe care ii iubim.“

Sursa

Traducere : Giorgiana Comsa

 

Abonează-te la newsletter


Stai la curent cu noutățile Trezirii Interioare! La înscriere primești cadou cartea digitală ”Cum activez Maestrul din mine”!

Te-ar mai putea interesa si:

Copilul interior

Copilul din tine (inner child), o expresie pe care ai auzit-o in diferite ocazii, pastreaza amintirile din copilaria ta si reprezinta in acelasi timp manifestarea divina a emotiilor existente in

Read More »