O meditatie obisnuita consta in focalizarea plenara a atentiei asupra respiratiei care intra si iese din corp. Aceasta focalizare te ajuta sa iti observi gandurile pe masura ce acestea iti apar in minte si sa te detasezi incetul cu incetul de ele. In timp, ajungi sa iti dai seama ca gandurile vin si pleaca cu de la sine putere si ca TU nu esti totuna cu ele, intrucat le poti privi cum iti apar in minte, aparent din neant, iar apoi cum dispar ca niste bule de sapun care se sparg. Incepi sa intelegi astfel ca gandurile si sentimentele ( inclusiv cele negative ) sunt efemere. Ele vin si pleaca, iar tu ai optiunea de a le cultiva sau nu, dupa cum doresti.
Luciditatea nu este altceva decat o forma de observare detasata, neinsotita de ganduri critice, ci mai degraba de compasiune. Atunci cand simti o stare de nefericire sau de stres, nu trebuie sa o iei la modul personal, ci trebuie sa o tratezi ca pe un nor negru care intuneca cerul, observand-o cu curiozitate prietenoasa. In esenta, luciditatea te ajuta sa iti surprinzi tiparele mentale negative inainte ca acestea sa te traga in abisul unei spirale descendente interminabile. In acest fel, ea te ajuta sa iti recastigi controlul asupra popriei vieti.
In timp, luciditatea conduce la schimbari pe termen lung ale fericirii si starii personale de bine. Studiile stiintifice au aratat ca ea nu numai ca previne depresia, dar chiar afecteaza intr-o maniera pozitiva tiparele mentale care stau la baza anxietatii, stresului, depresiei si iritabilitatii de zi cu zi, astfel incat atunci cand acestea apar, sa se dizolve in neant la fel de usor cum au aparut. Alte studii au aratat ca oamenii care mediteaza in mod regulat se duc mai rar la medic si petrec mai putine zile la spital. Memoria lor se imbunatateste, creativitatea lor se amplifica, iar timpul de reactie se accelereaza.
Beneficiile meditatiei luciditatii:
- Dinamizeaza sistemul imunitar
- Te bucuri de relatii mai armonioase si mai satisfacatoare
- Reduce indicatorii cheie ai stresului cronic, inclusiv hipertensiunea
- Descresc anxietatea, depresia si iritabilitatea
- Memoria se imbunatateste, timpul de reactie se accelereaza, iar vitalitatea mentala si fizica se amplifica.
Meditatia care nu dureaza decat un minut
Meditatia luciditatii este minunat de simpla si poate fi folosita de orice om pentru a-si amplifica bucuria naturala si pofta de viata. Ea poate fi practicata chiar si numai pentru acest lucru, dar in plus impiedica sentimentele normale de anxietate, de tristete si de stres sa se transforme in perioade prelungite de nefericire si de epuizare, ca sa nu mai vorbim de cazurile grave de depresie clinica.
Iata cum se face:
- Stai cu coloana vertebrala dreapta pe un scaun cu spatar. Daca e posibil, inclina-te usor in fata, ca sa nu te sprijini de spatar. Talpile trebuie sa fie lipite de sol. Inchide ochii si coboara-ti privirea.
- Focalizeaza-ti atentia asupra respiratiei. Constinetizeaza fiecare senzatie pe care ti-o produce inspiratia si expiratia ta. Nu astepta sa se intample ceva special. Nu iti modifica in nici un fel respiratia. Las-o sa curga in mod natural.
- Dupa o vreme, vei constata ca mintea incepe sa iti rataceasca. Nu-ti face griji si nu te critica singur(a). Readu-ti pur si simplu atentia asupra respiratiei. Aceasta este insasi esenta meditatiei luciditatii : sa iti readuci atentia asupra respiratiei fara a te critica singur(a) atunci cand constati ca ti-ai pierdut focalizarea.
- Mai devreme sau mai tarziu, este posibil ca mintea sa ti se linisteasca profund, devenind ca oglinda lucie a unui lac. La fel de posibil este insa sa nu te linistesti, sau sa traiesti scurte momente de liniste profunda. Indiferent ce se intampla, accepta aceasta realitate fara sa incerci sa o modifici.
- Dupa un minut, deschide ochii si constientizeaza din nou de se intampla in jurul tau.
Sursa articol : Cultivarea Luciditatii de Mark Williams si Danny Penman, editura Adevar Divin
Sursa foto: Saved from flickr.com – Gregory Colbert