Meditatia si beneficiile sale

Meditatia se refera la o varietate intreaga de practici mentale menite sa promoveze relaxarea, construirea unei forte interioare vitale superioare si dezvoltarea compasiunii, iubirii, rabdarii, generozitatii si iertarii.

Meditatia poate combate cu succes efectele nocive ale stresului cotidian, inducand o stare de pace interioara.

Oricine poate sa practice meditatia, o metoda simpla de restabilire a echilibrului intrinsec.

Avantajele acestei tehnici de relaxare sunt acelea ca nu sunt necesare echipamente speciale si ca poate fi pusa in practica oriunde, inclusiv in timpul unei plimbari in parc.

Beneficiile meditatiei

Meditatia este o practica veche de mii de ani, gandita initial ca o cale de a intelege fortele vitale mistice si sacre. In zilele noastre, meditatia nu este atat de mult asociata cu paranormalul, fiind utilizata mai degraba pentru relaxare si diminuare a efectelor stresului vietii moderne.

Mai mult decat atat, meditatia este considerata un tip de medicina complementara care angreneaza trupul si mintea. In timpul acestei practici de linistire, atentia este concentrata intr-o singura directie, astfel incat sa se elimine de la nivel mental gandurile haotice si coplesitoare, responsabile cu starea de tensiune generala si cu anxietatea. Procesul duce la o bunastare superioara fiziologica si emotionala.

Principalul beneficiu al meditatiei este acela ca va ofera o stare de calm, pace si echilibru, esentiala pentru o sanatate de fier. Efectele benefice ale meditatiei nu se sfarsesc la incheierea sesiunii de relaxare, ci continua sa exercite un impact pozitiv asupra trupului si creierului multa vreme dupa aceea. Unii practicieni sustin ca meditatia poate chiar sa amelioreze starea celor care sufera de anumite afectiuni.

La nivelul bunastarii emotionale, meditatia aduce urmatoarele beneficii:

– dobandirea unei noi perspective asupra situatiilor stresante;
– dezvoltarea unor aptitudini personale de combatere a stresului;
– cresterea constiintei de sine;
– concentrarea pe timpul prezent;
– reducerea sentimentelor negative.

Meditatia poate fi un adjuvant eficient in tratarea anumitor conditii medicale, mai ales daca ele sunt de regula agravate de stres.

Un numar important de cercetari stiintifice atesta contributia meditatiei la ameliorarea unor boli.

Tehnici de meditatie

Nu exista un singur mod corect de a medita, practicienii oferind instruire asupra unui numar mare de tehnici de meditatie transmise din generatie in generatie. Important este sa cunoasteti instrumentul acestei practici de echilibrare interioara, mai exact relaxarea constienta a trupului si concentrarea gandurilor asupra unei singure directii, pe o anumita perioada de timp.

Acest exercitiu va distrage atentia de la problemele care va cauzeaza efectele secundare ale stresului. Organismul primeste, astfel, un ragaz de a se relaxa si regenera, prin reducerea nivelului hormonilor de stres. Iata ce puteti face, concret, in timpul unei sesiuni eficiente de meditatie

1. Asezati-va confortabil intr-o incapere linistita.
2. Inchideti ochii.
3. Incepeti prin relaxarea muschilor picioarelor, continuand cu intreaga musculatura a corpului, pana in crestetul capului (tehnica poarta numele de relaxare progresiva musculara).
3. Concentrati-va pe respiratie.
4. Inspirati adanc si eliberati-va mintea de ganduri. Numarati de cate ori respirati, pronuntand numarul de fiecare data cand expirati (in acest mod, va ocupati mintea cu o informatie si evitati ca atentia sa va fie distrasa).
5. Continuati sa faceti acest lucru 10-20 de minute.

Este foarte important sa va canalizati intreaga atentie pe respiratie. Alte tehnici de obtinere a rezultatelor meditatiei sunt

– Concentrarea pe un anumit obiect. Focalizati vizual un obiect si incercati sa il analizati in cel mai mic detaliu. Examinati forma acestuia, diferentele de culoare, textura, temperatura si eventualele miscari ale obiectului. Puteti utiliza flori, flacara lumanarilor, imprimeurile complexe etc.

– Concentrarea pe un sunet. Unele persoane care practica meditatia obisnuiesc sa se concentreze pe sunetele pe care le produc. Exemplul clasic este emiterea sunetului Om, care in sanscrita semnifica perfectiune.

– Utilizarea imaginatiei. Aceasta tehnica de meditatie este revigoranta si pozitiva, un mod foarte placut de relaxare si eliberare de gandurile negative. Tot ce trebuie sa faceti este sa creati o imagine mentala constituita pe baza unui peisaj preferat din natura, a unui chip drag, a unui loc care inspira amintiri placute etc.

– Ascultarea unor scenarii de meditatie. Puteti accesa online sau puteti achizitiona din librarii inregistrari audio create special pentru meditatie, care va inspira in a va antrena mintea intr-o directie pozitiva.

– Autoanaliza corporala. Concentrati-va atentia asupra anumitor regiuni ale corpului dumneavoastra. Constientizati diversele senzatii fiziologice, fie ca este vorba despre durere, tensiune, caldura sau detensionare.

– Rugaciunea si mantra Rostirea unei rugaciuni sau a unei mantre, este una dintre cele mai cunoscute tehnici de meditatie. Rugaciunile s matrele scrise si rostite se regasesc in aproape toate traditiile spirituale avand, inainte de toate, efecte terapeutice.

Indiferent de tehnica de meditatie aleasa, este important sa va mentineti atentia concentrata la parametri maximi. Daca stimulii externi sau gandurile straine incep sa va ocupe mintea, reveniti cu atentia la directia la care v-ati propus initial sa va concentrati.

Sursa articol : sfatulmedicului.ro

Abonează-te la newsletter


Stai la curent cu noutățile Trezirii Interioare! La înscriere primești cadou cartea digitală ”Cum activez Maestrul din mine”!

Te-ar mai putea interesa si: